Gastronomija in turizem
Srednje strokovno izobraževanje
Prijavi
se
Dodatne informacije
Nina Salobir
tel. 04/506 13 60
nina.salobir@lu-skofjaloka.si
Naziv strokovne izobrazbe
gastronomsko-turistični tehnik/gastronomsko-turistična tehnica
Pogoji za vpis
-
- Končano osnovnošolsko izobraževanje ali
- končano nižje poklicno izobraževanje.
Izvedba izobraževanja
Izobraževanje poteka v obliki organiziranih predavanj, konzultacij in samostojnega učenja. Predavanja se izvajajo 2 do 3-krat tedensko v popoldanskem času.
Trajanje izobraževanja
Od 1 do 4 let.
V osebnem izobraževalnem načrtu, ki ga ob vpisu pripravimo skupaj z vami, predvidimo vaše obveznosti za posamezno šolsko leto in trajanje izobraževanja. Udeležencem, ki so obiskovali ali končali katerikoli program srednjega poklicnega, srednjega strokovnega izobraževanja ali gimnazijo, se priznajo pozitivno ocenjeni predmeti, ki so po vsebini in številu ur primerljivi s predmeti v programu Predšolska vzgoja.
Šolnina
Šolnina je odvisna od predmetov oz. modulov, ki jih mora posameznik opraviti, možno je plačilo v obrokih.
Poklicna matura
-
- Pisni in ustni izpit iz slovenščine,
- pisni in ustni izpit iz gastronomije in turizma s podjetništvom,
- pisni in ustni izpit iz tujega jezika ali matematike,
- izdelek oziroma storitev in zagovor.
Vpisna dokumentacija
-
- Osebni dokument,
- rojstni list,
- poročni list,
- zaključno spričevalo osnovne šole,
- spričevalo o zaključnem izpitu ali spričevala zaključenih letnikov srednje strokovne izobrazbe.
Kdaj se lahko vpišem?
Glavnina vpisov se opravi septembra, po dogovoru se lahko vpišete tudi med šolskim letom.
Programske enote | Obvezno/izbirno | Število kreditnih točk |
---|---|---|
A – splošnoizobraževalni predmeti | ||
Slovenščina | obvezno | 24 |
Tuji jezik I | obvezno | 20 |
Tuji jezik Ii | obvezno | 8 |
Matematika | obvezno | 19 |
Umetnost | obvezno | 3 |
Zgodovina | obvezno | 5 |
Geografija | obvezno | 5 |
Sociologija | izbirno | 3 |
Psihologija | izbirno | 3 |
Fizika | obvezno | 3 |
Kemija | obvezno | 3 |
Biologija | obvezno | 3 |
Športna vzgoja | oproščeno | 14 |
Skupaj A | 110 | |
B – Strokovni moduli | ||
Osnove gostinstva in turizma | obvezno | 8 |
Podjetništvo in zakonodaja | obvezno | 8 |
Poslovno komuniciranje in IKT | obvezno | 8 |
Naravna in kulturna dediščina | obvezno | 8 |
Priprava rednih obrokov | izbirno | 12 |
Priprava izrednih obrokov | izbirno | 12 |
Strežba rednih obrokov | izbirno | 8 |
Strežba izrednih obrokov | izbirno | 8 |
Turistično spremljanje in vodenje | izbirno | 12 |
Svetovanje in prodaja turističnih proizvodov | izbirno | 8 |
Obdelava turističnih informacij | izbirno | 12 |
Hotelska in receptorska dela | izbirno | 8 |
Priprava dietnih jedi | izbirno | 3 |
Catering | izbirno | 3 |
Estetika in senzorika | izbirno | 3 |
Kulinarika in vina v Sloveniji in svetu | izbirno | 3 |
Animacija | izbirno | 6 |
Organizacija turističnih storitev | izbirno | 6 |
Dopolnilne dejavnosti v hotelu | izbirno | 3 |
Turistično destinacijski menedžment | izbirno | 3 |
Restavracijsko slaščičarstvo | izbirno | 3 |
Priprava jedi pred gostom in mešanje pijač | izbirno | 3 |
Skupaj B | 75 | |
Od tega minimalno za praktično izobraževanje: | ||
C – Praktično izobraževanje v šoli | ||
Praktični pouk | 24 | |
Č – Praktično usposabljanje z delom | ||
Praktično usposabljanje z delom | 10 | |
D – Interesne dejavnosti | ||
Aktivno državljanstvo | oproščeno | 2 |
Interesne dejavnosti | oproščeno | 13 |
Skupaj D | 15 | |
E – Odprti del kurikuluma | ||
Odprti kurikulum | 26 | |
Poklicna matura (izdelek oz. storitev in zagovor) | 4 | |
Skupaj kreditnih točk | 240 |
Urnik