04 506 13 00 info@lu-skofjaloka.si

Vseživljenjsko varovanje narave

Prijavi
se

Dodatne informacije

Tina Dragovan

tel. 04/506 13 20
tina.dragovan@lu-skofjaloka.si

Cilj projekta Vseživljenjsko varovanje narave je ljudem na območju Loškega pogorja približati pomen varovanja narave. Vključevanje in ozaveščanje prebivalcev Loškega pogorja bomo dosegli z delavnicami, s tem pa spodbudili ljudi k ohranjanju narave. Več o projektu: https://www.lu-skofjaloka.si/vsezivljenjsko-varovanje-narave/ 

Projekt sofinancirata Evropska unija iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja in Republika Slovenija v okviru Programa razvoja podeželja 2014-2020. Organ upravljanja, določen za izvajanje Programa razvoja podeželja RS za obdobje 2014-2020, je Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Za vsebino je odgovorna Ljudska univerza Škofja Loka.

DELAVNICA: Sadimo avtohtone drevesne sadne vrste 

Kaj je slajšega od sočnega sadeža, ki smo ga pravkar odtrgali z domačega drevesaSadili bomo avtohtone drevesne sadne vrste in s tem ohranjali naše vrste na domačih vrtovih. Na delavnici boste izvedeli vse o izbiri prave sadike, priprave zemlje, zasaditve in nege. Naučili se boste tudi pravilno obrezati sadno drevo. In ker nam ni vseeno, dobite sadiko, avtohtone sadne vrste, pri nas brezplačno! Delavnica bo izvedena v dveh srečanjih. Na prvem srečanju bo vodja delavnice, Maja Zakotnik iz Drevesnice Zakotnik, predstavila teoretične osnove, na drugem srečanju pa praktičen prikaz reza (na terenu).

Delavnice bodo potekale spet v jeseni.

Informacije: 04/ 506 13 20

DELAVNICA: Moderni mozaik v tehniki Piccassiette 

Pri izdelavi modernih mozaikov  je najbolj zabavno to, da lahko ponovno uporabimo materiale, katerim je življenjska oziroma uporabna doba že pretekla in jih ljudje običajno zavržejo v smeti.

Predlagamo vam, da pričnete zbirati razbite porcelanaste šalčke vaših babic, barvaste keramične ploščice, ki ostajajo pri sosedu ob prenovi kopalnice … Tudi v zbirnih centrih se najde ogromno uporabnih stvari, ki jim lahko damo novo uporabno funkcijo. V mozaike lahko dodajamo tudi raznovrstne kovinske dodatke, naravne materiale kot so polžje hišice, barvna stekla in še mnogo več.

Za mozaične podlage lahko uporabimo stare glinene cvetlične lončke različnih dimenzij, ki se valjajo v garažah ,… OSB plošče in pa tudi vezane plošče, ki ostajajo pri vaškem mizarju ,… tudi stare naplavljene deske so čudovita podlaga za mozaike. 

Udeleženci bodo izdelali lučko. Na prvem srečanju, ki poteka na daljavo, preko Zooma, se dogovorimo za vse potrebno, ostala srečanja bodo potekala v živo. 

 

DELAVNICA: Reuporaba lesa – žužkohoteli 

Ponovno uporabimo les in naredimo ter postavimo hotele za žuželke. S tem poskrbimo za divje opraševalce, ki skrbijo za obroditev rastlin in tvorjenje semen. Človeku koristni opraševalci imajo zaradi našega poseganja v okolje vedno manj naravnih gnezdišč, zato jim bomo s ponovno uporabo lesa vrnili/naredili dom, v bližini pa zasadili medovite rastline. Na tak način bomo povečali gostoto opraševalcev in vplivali na pridobivanje hrane.  

Za ogrodje “hotela” in semena medonosnih rastlin poskrbimo mi, vi pa ga sestavite in poskrbite za vsebino ter prijetno razporeditev “soban” ter mu zagotovite svoje mesto v naravi.  

Delavnice bodo potekale spet v jeseni.

Informacije: 04/ 506 13 20

 

DELAVNICA: Delavnice šivanja – reuporaba oblačil 

Delavnice so namenjene tako začetnikom kot tistim s predznanjem šivanja. Poudarek bo na reuporabi oblačil in drugih materialov. Širili bomo okoljsko zavest in dokazali, da lahko naredimo odlične uporabne izdelke iz odpadnih materialov, ki jih najdemo doma. S tem pa vplivamo na zmanjševanje odpadkov.  

Delavnice bodo potekale spet v jeseni.

Informacije: 04/ 506 13 20

 

DELAVNICA: Delavnice kvačkanja – reuporaba oblačil, volne 

Prav tako, kot delavnice šivanja, so delavnice kvačkanja namenjene reuporabi materialov. Delavnic se lahko udeležijo tako začetniki kot tistim s predznanjem kvačkanja. Širili bomo okoljsko zavest in vplivali na zmanjševanje odpadnih materialov. Predvsem pa naredili čudovite in uporabne izdelke.  

Delavnice bodo potekale spet v jeseni.

Informacije: 04/ 506 13 20

Urniki

Naročite se na naše novice

2 + 4 =

Zapri nastavitve dostopnosti